Categories
Uncategorized

Näin saat nirson lapsesi kokeilemaan uusia ruokia

Lasten valikoiva syöminen ja nirsoilu huolestuttaa ja turhauttaa monia vanhempia. Monet vanhemmat pohtivat, että voiko lapsi kasvaa ja kehittyä, jos hän nirsoilee? Uusien ruoka-aineiden esitteleminen tuntuu monesta vanhemmasta turhalta, jos lapsi ei ole edes valmis maistamaan niitä. Ruoanlaittoon käytetty aika ja energia sekä ruokahävikki ja kuluneet rahat voivat harmittaa. Lapsen ruokavalio voi helposti supistua entisestään, jos perheen ruoat kaventuvat vain nirson lapsen suosikkiruokien ympärille.

Muista kuitenkin, että lapsi usein voi hyvin ja on täysin terve, vaikka hän söisikin vain tiettyjä ruokia. Mielenkiinto uusia ruokia kohtiin vaihtelee ikäkausittain. Hyvin syövä taapero, voi olla hetken aikaa valikoiva uhmaikäinen. Jos lapsi kasvaa normaaliin tahtiin ja touhuaa energisenä, ei yleensä ole syytä huoleen. Jos kasvussa kuitenkin tapahtuu muutosta, on asia hyvä ottaa puheeksi neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa.

Tarjoile uusia makuja lapsellesi

Voit tehdä tämän kaikessa salassa tai avoimesti – voit esimerkiksi lisätä sämpylöihin porkkanaa, lisätä mokkapaloihin uuden maun tai lihapullien sekaan hieman fetaa. Lapsille kannattaa esitellä uusia makuja yksi kerallaan ja pienemmissä erissä.

Tarjoa perheellesi samoja ruokia

Lapsesi on valmiimpi kokeilemaan tekemiäsi ruokia, jos vanhemmatkin syövät sitä. Voit kuitenkin jättää vahvemmat mausteet ja erilaiset höystöt lapsesi ruoasta pois, jos lapsesi ei niistä tykkää.

Ei häiriötekijöitä!

Jatkuvasti piippailevat älylaitteet ja pelit sekä leikit eivät kuulu perheen yhteisiin ruokailuhetkiin. Voit kertoa lapsellesi, että leikit voi jatkua heti syömisen jälkeen.

Keittiövälineet terveelliseen ruoanlaittoon

Voit löytää laadukkaita keittiövälineitä, kuten Fiskars veitsiä ruoan laittamista varteen helposti netistä tai kivijalkakaupoista. Fiskars veitsi estää sormien lipsahtamisen terän reunaan eikä se ruostu helposti. Laatuun kannattaa panostaa keittiövälineissä!