Categories
Uncategorized

Terveellisempien valintojen vaikea maailma

Terveellisempien valintojen vaikea maailma

Ruoan ja varsinkin aamiaisen terveellisyyden merkitys tuntuu korostuvan vuosi vuodelta ja kaupat, sekä ravintolat tuovat jatkuvasti uusia vaihtoehtoja terveellisempään syömiseen. Oletkin varmaan huomannut ”kasvisbuumin”? Monelle tulee yllätyksenä, ettei kasvisruoka automaattisesti tarkoita terveellistä vaihtoehtoa. Monet kasvisvaihtoehdotkin sisältävät huomattavia määriä kovia rasvoja ja makeutusaineita tai sokeria. Tästä huolimatta kasvisvaihtoehdot ovat usein terveellisempiä, kuin vastaavat lihaversiot.

Syöminen terveellisemmin matkustellessa

Moni tietääkin matkustellessa ”lomakilojen” saattavan kertyä salakavalasti huomaamatta. Silti kaikkea nautintoa ei tarvitse jättää kokematta, kunhan muistaa kohtuuden olevan myös loman aikana ”kaikki kaikessa”. Terveellisempiä nautintoja on mahdollista löytää ilman, että loma menettää hohtoaan ja matkailutoimijat ovatkin ruvenneet vastaamaan kuluttajien toiveisiin.

Esimerkiksi moni hotelli Helsingissä on ottanut tavoitteekseensa tarjota terveellisempiä aamupaloja pystyäkseen kilpailemaan kokoajan kasvavammasta asiakaskunnasta. 

Ravintoloiden tarjonnasta on kasvisversioita löytynyt jo vuosien ajan, nyt kuitenkin uusi, voimistuva trendi ovat lihaa korvaavat kasviproteiinituotteet ja niistä tehdyt annokset. Valmistustavasta riippuen, lihankorvikkeet ovat terveellisiä ja mahdollistavat monipuolisen ruokavalion myös loma-aikana. Jos kuitenkin haluaisit suosikki annoksesi tai ruokalajisi vegaanisena tai lihattomana, usein ravintolat suostuvat muokkaamaan listalla olevia annoksia pienestä lisämaksusta tai ravintolasta riippuen ihan ilmaiseksi. Varsinkin kiireettöminä aikoina kokit mielellään suostuvat muokkaamaan annoksia, tottakai tietysti toivoen asiakkaan vielä palaavan uudelleen. Ole siis rohkea ja tiedustele tarjoilijalta mahdollisuudesta!

Terveellisempien juomavaihtoehtojen löytäminen lomalla

Usein lomalla saattaa tulla ”tissuteltua” ja juomalla tulleet kalorit ovat salakavalasti nostaneet vaa’an lukemaa enemmän, kuin toivoisi. Kannattaakin valita kivennäisvesi tai esimerkiksi maustettu, sokeroimaton vesi tai kivennäisvesi. Paikallisten panimoiden ja valmistajien valikoimista löytyy usein kalorittomia tai vähäkalorisia vaihtoehtoja, joita voi suhteellisen huoletta nautiskella hieman enemmänkin ilman pelkoa painon nousemisesta liikaa loman aikana.