Makuhermoja kutkuttava linssikeitto

Makuhermoja kutkuttava linssikeitto

Kesää on vielä reilusti jäljellä, mutta tämä herkullinen linssikeitto soveltuu sen lisäksi pimenevien syysiltojen lohdulliseksi lämmikkeeksi. Miksi tyytyä tylsään ja mauttomaan keittoon, kun voi valmistaa seoksen, joka saa syöjänsä kerjäämään santsiannosta ja ehkä vielä toistakin? Linssit ovat ravinteikkaita, niissä on paljon hivenaineita ja ne toimivat loistavasti esimerkiksi kasvissyöjän proteiinin lähteenä. Tässä herkullisessa reseptissä voit käyttää mitä tahansa kuivattuja linssejä, punaisia tai vihreitä.

Raaka-aineet

2 ruokalusikallista oliiviöljyä

1 sipuli pilkottuna

2 valkosipulinkynttä pilkottuna

1 suuri porkkana pilkottuna

2 sellerinvartta

400 g kuivia linssejä

400 g tomaattimurskaa

½ ruokalusikallista kuminaa

½ ruokalusikallista korianteria

1 ½ ruokalusikallista paprikajauhetta

2 kuivaa laakerinlehteä

1 sitruuna (mehu + kuori)

¼ ruokalusikallista suolaa ja pippuria

1,5 l kasvislientä 

Valmistus

Paista sipuli, valkosipuli, porkkana ja selleri matalalla lämmöllä melkein kymmenen minuutin ajan. Ole tässä vaiheessa kärsivällinen, sillä matala lämpö ja pitkä paistoaika takaavat ainesosille paremman maun. Laadukkaat välineet ruoanlaittoon tarjoaa esimerkiksi Makujakauppa ja hyvillä pannuilla ja kattiloilla varmistatkin sen, ettei ruoka pala pohjaan kiinni.

Lisää kaikki muu paitsi sitruuna. Anna keittyä 35 minuutin ajan kannen alla, kunnes linssit ovat pehmeitä viimeistele ripauksella sitruunan kuorta ja tilkalla sitruunamehua. Nouki laakerinlehdet pois keiton joukosta. Voit halutessasi käyttää keiton myös tehosekoittimessa jos kaipaat silkkisen sileää lopputulosta.

Linssikeitto säilyy jääkaapissa useita päiviä, mikä tekeekin siitä edullisen ja herkullisen lisäksi myös käytännöllisen ruokavalinnan. Voit myös jatkossa vaikuttaa keiton paksuuteen sitä lämmittäessäsi lisäämällä joukkoon tilkan vettä, sillä se vetäytyy usein jääkaapissa jonkin verran. Tarjoile keitto halutessasi rapean leivän kanssa.