Näiden syiden takia taikina saattaa mennä mönkään!

Näiden syiden takia taikina saattaa mennä mönkään!

Pullataikinan leipominen on melko helppoa, mutta ongelmia ei kannata silti liiaksi oikoa. Tuorehiiva vaatii esimerkiksi juuri sopivan lämpötilan ja jauhojen määrällä on iso vaikutus.

Miksi pullataikinani ei nouse?

Voi olla, että käytetty hiiva on pilaantunut ja, siksi kuivahiivan voimassaoloaika kannattaa aina tarkistaa. Vanhennettuaan hiivan kohoamiskyky laskee huomattavasti. Kuivahiiva ei myöskään säily avatussa pakkauksessa kuin päivän, koska saadessaan happea kuivahiiva menettää vähitellen nostatuskykynsä. Sopiva taikinanesteen lämpötila tuorehiivalle on noin +37-astetta ja kuivahiivalle noin +42-astetta.

Nesteesi on voinut myös olla liian haaleaa tai kuumaa. Alle 20- asteisessa vedessä hiiva toimii todella huonosti ja yli +50-asteisessa nesteessä hiiva ei toimi ensinkään.

Taikinassasi on voinut myös olla liikaa jauhoja.

Miksi pullani eivät kohoa nätisti?

Voi olla, että kohotus on kestänyt liian kauan tai uuni ei ole ollut kyllin lämmin.

Miksi pullani repeilee?

Olet luultavasti käyttänyt liikaa jauhoja etkä ole kohottanut taikinaa tarpeeksi pitkään leipomisen jälkeen. Jos kiire vaatii kohottamaan taikinan nopeasti kannattaa pullataikinakulho asettaa vesihauteeseen ja laittaa liina kulhon päälle. Uunin laittaminen miedolle lämmölle (noin 40 astetta) voi myös auttaa.