Painekattila on nopea ja energiapihi

Painekattila on nopea ja energiapihi

Painekattila eli toiselta nimeltään painekeitin oli hyvin suosittu keittiötarvike varsinkin 1950-luvulla. On näitä kattiloita käytetty siitä lähtien mutta ei niin suurella suosiolla. Painekattila on kuitenkin alkanut tulla nykyään yhä suositummaksi ja monet ovat löytäneet tämän keittiö ihmevälineen uudelleen. Mitä hyötyä painekattilasta on ja miksi sellainen kannattaisi hankkia omaan kotiin. Seuraavassa vastauksia näihin kysymyksiin.

 

Painekattila on vanha keksintö ja se on lähtöisin jo 1700-luvulta, jolloin Fyysikko Denis Papin keksi laitteen, jonka avulla voitiin vangita höyry ja nostaa keittimen lämpötila suuremmaksi. Suuremman lämpötilan ja paineen takia myös ruoka kypsyi entistä nopeammin. Tämä nopeus onkin painekattilan suurin hyöty. Nopeuden lisäksi mukaan voi heti laske energiankulutuksen, joka vähenee sitä mukaa, mitä nopeammin ruokaa pystyy valmistamaan. 

 

Tämä nopeus on todella huomattavaa painekattilassa. Esimerkiksi painekattilassa perunat valmistuvat, jopa 6-8 minuutissa kun normaalisti niiden keittämiseen kuluu helposti puolisen tuntia. Samanlaisia aikoja voidaan odottaa myös muilla kasviksilla. Esimerkiksi karjalanpaisti on valmista keittimen avulla myös 6-8 minuutissa. Tällaisilla ajoilla säästää todella paljon aikaa.

 

Onko painekattila turvallinen? Kyllä on. Ennen vanhaan painekattiloissa ei ollut nykyaikaisia turvamekanismeja ja niitä piti todella valvoa, ettei löytänyt hernekeittoa keittiön seinältä. Nykyisissä kattiloissa on kuitenkin panostettu turvallisuuteen ja niihin on luotu toimivia turvamekanismeja. Monissa kattiloissa ei kanttaa pysty esimerkiksi avaamaan, jos kattilassa on vielä painetta. Tämä estää vahinkojen tapahtumisen. 

 

Jos sinulta löytyy vanha painekattila kaapista, on suositeltavaa tarkistaa tarkoin sen kunto. Tiivisteiden tulee olla kunnossa ja muutenkin kannattaa tarkistaa sen mekanismien toimivuus. Uuden nykyaikaisen kattilan hankkiminen ei kuitenkaan ole suuri investointi, joten on suositeltavaa, että vanha kattila kannattaa vaihtaa nykyaikaiseen ja turvalliseen painekattilaan.